Blog

Miért egészséges a halfogyasztás?

Magyarországon a halfogyasztás növekvő tendenciát mutat, de a 6 kilogrammos egy főre jutó mennyiség még mindig jelentősen elmarad a 20 kg körüli európai átlagtól.

  • A halak húsában kevés a koleszterin, viszont jelentős mennyiségű Omega-3 zsírsavakat tartalmaznak.
  • Könnyen emészthető, zsírszegény teljes értékű fehérjeforrás, mely alacsony kalóriatartalom mellett tartalmazza az összes szükséges aminosavat.
  • Rengeteg ásványi anyagot (kálium, kalcium, szelén, jód, fluor, foszfor) és vitaminokat (A-, D-, B2-, B6-, B12- és E vitamint) tartalmaz.

A zsíros húsú halak kétszer annyi energiát tartalmaznak, mint a száraz húsúak, viszont előbbieknek magasabb az Omega-3 tartalma is.

Száraz húsú halak: keszeg, kárász, fogas, csuka, hekk

Zsíros húsú halak: ponty, lazac, angolna, makréla, szardínia, hering

Halas ételek célszerű elkészítése

Ajánlott kerülni a túl sokáig és túl magas hőmérsékleten történő hőkezelést, mivel így a tápanyagveszteség csökkenthető és a hal íze, állaga is kedvezőbb.

Kerülendő a bő olajban való sütésük, hiszen a felhevült olaj/zsiradék összetevői kedvezőtlen átalakuláson mennek keresztül, és a készülő halétel nagyon sok zsiradékot felvesz, ezért jobb a húsukat kevés kókuszzsíron, vagy olívaolajon sütni.

Remek alternatíva, ha alufóliából készítünk zárt tasakot és a halat ebben zsiradék nélkül készítjük el sütőben sütve. Ebben az esetben a hal húsa kellemesen megpárolódik, főleg ha a tasakba zöldségeket is teszünk.

A halak kiválóan ízesíthetők fokhagymával, borssal, pirospaprikával, paradicsommal, kapribogyóval, mustárral, így a só használata minimalizálható.


© Szabó Bence - Minden jog fenntartva
Weboldal: